HD Midt- og Vestjyllands historiske arkiv

Arkivet 2012

Arkivet 2012

Arkiv Holstebro deler lokaler med Hjemmeværnets Historiske Center på adressen Sønderlandsgade 8 i Holstebro.

Vort arbejde i arkivet består af indsamling, registrering og arkivering af arkivalier og diverse historiske effekter fortrinsvis om Hjemmeværnet, men også om besættelsestiden og øvrige militære værn, så det kan blive gemt for eftertiden. 

Det er vigtigt, at det vi i mange år har arbejdet med bliver dokumenteret og registreret, for tænk på, hvor megen tid og hvor mange kræfter der er ofret på at få vore kompagnier til at køre. Det er mange tusind timer vi taler om.

Det vil da være ærgerligt for os selv og synd for vore efterkommere, hvis denne kæmpeindsats bare forsvinder ud i glemselens mørke. 

Men for at kunne dokumentere Hjemmeværnets historie, må vi have samlet materiale og oplysninger sammen, lige fra Hjemmeværnets start og fra til i dag.

Vi er sikre på, at der rundt omkring ligger mange spændende ting og gemmer sig.

Vi ønsker fotos, nye og gamle, gerne med årstal og navn på de personer, der er med på billedet, hvis det er muligt, beretninger om øvelser og kurser, du har været med på, kompagniøvelser mm husk på, at i morgen er dagen i dag historie, og den er lettere at erindre og videregive nu.

Så husk på og støt vort arbejde ved at dokumentere aktiviteter i Hjemmeværnet med et digitalt kamera /videokamera eller på anden måde. 

Hvert kompagni har sin historiske kontaktperson, kender du ikke ham eller hende, så kontakt din kompagnichef eller dit distrikt. 

For de personer der deltager i det historiske arbejde er det en grundlæggende forudsætning at kende og leve op til de forpligtelser og ansvar der følger med behandling, administration og beskyttelse af historisk materiale.

Personer der arbejder med disse ting skal sikre, at klassificerede eller andre følsomme oplysninger ikke kompromitteres.

Det historiske materiale skal opbevares efter forskrifterne og sikres så godt som muligt med hensyn til brand, vand og tyveri. 

Det registrerede materiale skal indtastes i Hjemmeværnets historiske database, det skal derfor ud i fremtiden være muligt for alle at have adgang til oplysninger om, hvad vi har registreret. 

Foruden strengt saglige dokumenter om Hjemmeværnet rummer arkivpakkerne et væld af oplysninger om det daglige liv i et Hjemmeværns kompagni, med dets glæder og udfordringer.

Alle er velkommen i arkivet enten for at søge oplysninger eller for en kop kaffe og en snak om gamle dage.

Venlig Hilsen

"Arkivarerne"

Arkivet 2014

Arkivet 2014

Arkivet 2014

Arkivet er i gang med en udvidelse af materiale fra flere arkiver blandt andet fra det gamle Thy/Mors, Viborg, Holstebro og store dele af Silkeborg. Dette kræver plads, vi har derfor været i gang med en omrokering af arkivet. Dette skal ende med at forholdene bliver optimale og funktionsvenlige både for de frivillige og for gæster som benytter arkivet. 

Dette sker i tråd med, at vi prøver at skabe et historisk center dvs. en delvis sammensmeltning af arkiv, bibliotek og center. Det historiske center vil kunne formidle og udstille den samlede historie med brug af hele det historiske materiale.

Vi vil gerne kunne fremvise et moderne center og historisk arkiv, hvor historiker, foreninger og skoleklasser kan komme og fordybe sig i historien og finde inspiration.

Det nye bibliotek
Det nye bibliotek
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014
Arkivet 2014

Del siden